FAJDIGOVO VOŠČILO 2024

 

Bliža se praznični čas, spet prihaja novo leto med nas.

Naj vam prinese zdravja celo vrečo, pa tudi nekaj za srečo.

Naj vam prinese upanje na boljše dni, naj pričakovanje počasi tli.

Naj vam prinese toplino, naj bo srce napolnjeno z milino.

Naj vam prinese nova znanja, naj bo modrost tista, ki svet poganja.

Naj vam prinese smeh, naj bo prisoten na vseh vaših poteh.

Naj vam prinese veselje, naj se uresničijo vse vaše skrite želje.

Odnese pa naj težave in slabe stvari, to vam Fajdigova ambulanta želi.

 

SREČNO 2024

 

 

Kranj, 21. 12. 2023

 

 

 

FAJDIGOVO VOŠČILO 2023

 

Praznični december je čas upanja in veselja, čas za družino in prijatelje, čas obdarovanj in iskrenih želja. Čeprav velja december za najbolj vesel mesec, pa marsikdo v tem času doživlja veliko stisko, saj ni denarja za položnice, ni volje za druženje, zdravje ne služi več, ni več upanja za boljši jutri … Pomembno je, da socialno ogroženim ljudem pomagamo po svojih najboljših močeh. Lahko s prijazno besedo, toplim objemom, majhno pozornostjo ali pa, da se plača kakšna položnica, kupi par osnovnih dobrin ...

 

Za zdravniško oskrbo ljudi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, že od leta 2017 skrbi Fajdigova ambulanta. Naše poslanstvo je, da pomagamo tistim, ki potrebujejo brezplačno zdravniško pomoč. Zahvaljujemo se vsem, ki nam pri tem pomagate z denarnimi donacijami ali donacijami v obliki zdravil in medicinskih pripomočkov. Hvaležni smo iz srca.

 

Ob tem naj vam zaželimo obilo zdravja, velik ščepec sreče, brezmejno veselje, zvrhan koš notranjega zadovoljstva, ravno prav uspeha ter neomejeno količino ljubezni, predvsem pa naj bo leto 2023 neskončno SREČNO.

 vasica

 

Kranj, 15. 12. 2022

 

 

 

FAJDIGOVO VOŠČILO 2022

 

Trenutno leto se počasi izteka. Zima se je odela v belo obleko, prazniki pa so že skoraj pred vrati. Fajdigovci vam ob tej priliki želimo, da preživite najbolj čaroben mesec v letu med iskrenimi ljudmi, obdani z ljubeznijo, predvsem pa naj bo vsaj teh par zadnjih dni brez skrbi.

 

Pazite nase in ostanite zdravi. Še vedno velja, da so naša vrata odprta za vse ljudi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Tudi v prihodnjem letu se bomo po najboljših močeh trudili, da bodo le-ti prejeli ustrezno brezplačno zdravniško oskrbo. Tu smo, da pomagamo. To je naše poslanstvo, ki ga z veseljem opravljamo in ga bomo tudi v prihodnje.

 

Za konec vam pošiljamo nekaj dobrih želja, ki smo jih združili v Fajdigovo voščilo - naj bo leto, ki prihaja, prešerno, poučno in zadovoljno, polno iskrivih nasmehov in topline v srcu, naj bo prijetno, fletno in uspešno, polno lepih trenutkov in iskrenih prijateljstev, naj bo pustolovsko, svobodno in razigrano, polno optimizma in sreče, naj bo leto 2022 preprosto ČUDOVITO.

 

Kranj, 14. 12. 2021

 

 

Dobrodelni gorenjski rotarijci

 

V Fajdigovi ambulanti smo neizmerno hvaležni za še eno večjo donacijo. Gorenjski Rotary klubi so nam predali napravo za prečiščevanje zraka, ki bo naše zdravstveno osebje, prostovoljce in paciente ščitila pred virusi in bakterijami. V Rotary klubu Zgornji Brnik so se z namenom donacije naši ambulanti povezali s podjetjem Spes, ki se med drugim ukvarja z opremo in potrošnim materialom za medicino. Akciji so se z veseljem pridružili tudi Rotary klub Bled, Rotary klub Kranj, Rotary klub Škofja Loka in Rotary klub Tržič. S skupnimi močmi so zbrali sredstva za omenjeno napravo v vrednosti 2500 eur, za kar se jim v Fajdigovi ambulanti iskreno zahvaljujemo. Gorenjski rotarijci so se s tem dejanjem, kot že z mnogimi poprej, izkazali kot ljudje z velikim srcem, predvsem pa s srčno željo pomagati ljudem v stiski.

 

Na spletni strani Rotary kluba Kranj, rotary-klub-kranj.silahko preberete še njihov zapis o donaciji Fajdigovi ambulanti.

 

Na sliki z leve: Janez Plankar, predstavnik podjetja Spes, Tomaž Krišelj, predsednik Društva Fajdigova ambulanta, dr. Ana Teran, prostovoljka, Iztok Kraševec, predstavnik RC Kranj, Danilo Novakovič, predstavnik RC Zgornji Brnik

 

Kranj, 23. 12. 2020

 

 

ZAHVALA DONATORJEM
 
Hvaležni in veseli! Le nekaj minut po tem, ko je našo objavo s prošnjo za prostovoljne prispevke za nakup naprave za razkuževanje prostorov javnosti posredovala tudi Mestna občina Kranj, se je že oglasil donator. Od pobude do predaje naprave je prišlo v pičlih treh delovnih dneh. Najlepša hvala Komunala Kranj in vsem ki so sodelovali pri tem. V sredo sta nam prepotrebno napravo za dezinfekcijo izročila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon. Še posebno so se je razveselili naši požrtvovalni prostovoljci, zdravniki, sestre in drugo osebje, ki jih bo skupaj s pacienti ščitila tudi pred okužbo s koronavirusom.
Naši prošnji za pomoč in donacijo ste se odzvali številni posamezniki in organizacije. Vaša podpora nam res veliko pomeni in utrjuje naš občutek, da pri našem delu nismo sami. Poleg podjetja Komunala Kranj nam je podjetje IONEX doniralo dva ionizatorja, podjetje FMG razpršilno pištolo za elektrostatično razkuževanje E-spray, s finančnimi prispevki pa so pomagali Darko Bulat, Monika Saje, Biljana Dušić, Sandra Krišelj, Lea Zupan, Nataša Majcen, Lea Bidovec, Iztok Jenko, Robert Nograšek, Vera Zevnik, Brigita Mikulec Bizjak, Janez Černe, Andreja Kert, Lara Valentič, Andraž Muljavec, Fotomorgana, Desus Kranj in drugi. Vsem donatorjem, imenovanim in neimenovanim, res iskrena hvala. Sredstva bomo porabili za nakup ostale medicinske opreme in materiala, ki ga potrebujemo za delovanje ambulante.
 
Tomaž Krišelj
Predsednik Društva Fajdigova ambulanta
 
Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je v družbi kranjskega župana Matjaža Rakovca predal napravo za dezinfekcijo predsedniku Društva Fajdigova ambulanta Tomažu Krišlju. 
 
Medicinske sestre Branka Kozina, Olga Gril in Helena Sitar z novima napravama za dezinfekcijo.
 
 
Kranj, 23. 11. 2020
 
 
 

POMEMBNO OBVESTILO

 

Obveščam vas, da je Fajdigova ambulanta zaradi slabše epidemiološke slike do nadaljnjega zaprta in da naročanje v ambulanto poteka samo po predhodnem naročilu na telefonski številki 04 208 22 08 ali 031 518 372. Če potrebujete zdravstveno oskrbo, pokličite, da se dogovorimo za ustrezen termin.

 

Vse dobro vam želi ekipa Fajdigove ambulante.

 

Kranj, 17. 9. 2020

 

 

ZAHVALA IN VOŠČILO 

 

Prihaja najlepši čas v letu – čas pisanih lučk in svetlečih bunkic, čas za mrzle noske in topla srca, čas za druženje z družino in prijatelji … Žal pa je vsako leto vedno več ljudi, ki zaradi svoje socialne ali ekonomske situacije ne morejo brezskrbno uživati v prazničnih dneh. V Fajdigovi ambulanti se trudimo, da jim življenje vsaj malo olajšamo, saj jim je vsak torek popoldne na voljo brezplačna zdravniška oskrba.

 

Pri tem ste nam v pomoč tudi vi, dragi dobri ljudje, ki vam ni vseeno in ki pošiljate zdravila oz. nam pomagate na kakršenkoli drug način. Zato naj se vam ob tej priliki zahvalimo z naslednjimi besedami – iz srca hvala, ker pomagate. Želimo vam lep, predvsem pa miren praznični december, leto 2020 pa naj bo zdravo, uspešno in SREČNO.

puncka

 

Kranj, 5. 12. 2019

 

Spremenjen delovni čas ambulante

 

V torek, 27. 3. 2018, je bila v prostorih Mestne občine Kranj že druga redna skupščina Društva Fajdigova ambulanta, na kateri je bilo prisotnih vseh trinajst članov društva in nekaj zainteresirane javnosti, tako da je bila skupščina sklepčna. Člani so med drugim sprejeli poslovnik o delu skupščine, spremenjen je delovni čas ambulante, v letošnjem letu pa bo društvo pridobilo tudi status dobrodelne organizacije.

 

Po pozdravnem nagovoru predsednika društva Tomaža Krišlja je delovni predsednik skupščine Matjaž Dovžan pozornost članov usmeril na sedem točk dnevnega reda. Ena izmed bolj pomembnih točk je bilo sprejetje poslovnika, ki ureja delovanje skupščine. Z dvigom rok so člani društva poslovnik soglasno potrdili in sprejeli. Po sklepu upravnega odbora Društva Fajdigova ambulanta je spremenjen delovni čas ambulante, saj je bilo ugotovljeno, da pacientov med 18. in 19. uro ni. Ambulanta je po novem odprta vsak torek med 15. in 18. uro.

 

Foto: Igor Kalabić

 

V preteklem letu so imeli zdravniki 60 obravnav, kar v primerjavi z ostalimi brezplačnimi ambulantami v Sloveniji, ni veliko. Manjši obisk ambulante se pripisuje temu, da mogoče ni toliko tovrstne pomoči potrebnih ljudi (zaradi gospodarske rasti in zmanjšanje brezposelnosti) ali pa raje hodijo drugam. Nekaterim je zaradi negativne stigme nerodno priti po brezplačno zdravstveno pomoč. Dr. Peter Štular meni, da ljudje vedo za ambulanto, saj kar naprej prinašajo neporabljena zdravila, ki še nimajo pretečenega roka uporabe. Informacije o tem dobijo predvsem na spletni strani ambulante in preko Facebooka. Zdravniki največkrat obravnavajo paciente s kroničnimi boleznimi, poškodbami in akutnimi vnetji dihal. Zdravstveno osebje in člani društva so skupaj opravili več kot 200 prostovoljnih ur.

 

Ljudje prinašajo veliko neporabljenega sanitetnega materiala, ki ga ambulanta ne uspe porabiti, zato preostanek pošljejo v Dom upokojencev Kranj. Prav tako ostajajo neporabljena zdravila, ki jih prinašajo ljudje in ki jih mora ambulanta po preteku roka uporabe poslati v uničenje. Zavoljo tega se je društvo odločilo, da bo pri oskrbi z zdravili pomagalo mladim zdravnikom, ki se oktobra odpravljajo na humanitarno medicinsko odpravo na Madagaskar. Tu je zdravstvena oskrba prebivalstva zelo slaba, tako da bodo vsa zdravila več kot dobrodošla. Tudi v prihodnje bo društvo po svojih najboljših močeh pomagalo različnim odpravam pri zbiranju in oskrbi z zdravil.

 

Foto: Igor Kalabić

 

Društvo Fajdigova ambulanta še nima statusa dobrodelne organizacije. Predsednik društva načrtuje, da ga bodo pridobili v letošnjem letu, saj so izpolnili enega od obveznih kriterijev, in sicer enoletno delovanje. Poleg tega nameravajo začeti delati na bolj neformalni promociji ambulante, saj spletna stran in Facebook nista dovolj, niti ne dosežeta pravih skupin ljudi. Še najbolje bi bilo, če bi se glas o ambulanti širil od ust do ust, saj bi le tako dosegli socialno najbolj ogrožene skupine (npr. v kranjskem zavetišču, Karitasu, Rdečem križu …). Upajo tudi na nadaljnje dobro sodelovanje z Osnovnim zdravstvom Gorenjske, Zdravstvenim domom Kranj in Gorenjskimi lekarnami, ki jim po potrebi priskrbijo manjkajoča zdravila.

 

Kranj, 29. 3. 2018

 

 

Vabilo na 2. redno skupščino Društva Fajdigova ambulanta

 

 

 

Iz članka v Nedelu, 5. 3. 2018: Največji reveži so prekarci in propadli obrtniki 

  ...

V Kranju manj revnih?

 

Tudi v Kranju so po zgledu drugih večjih mest pred letom dni odprli pro bono ambulanto, poimenovali pa so jo Fajdigova ambulanta, po znanem kranjskem zdravniku Božidarju Fajdigi. »Bil je odličen zdravnik, kranjska legenda, deloval je v obeh svetovnih vojnah, svojo zdravniško delo pa v povojnih časih nadaljeval z ambulanto v središču mesta Kranja. V marsičem je poosebljal vrednote, iz katerih izhaja tudi ideja o brezplačni ambulanti. To so nesebičnost, strokovnost, pripravljenost pomagati tudi tistim brez sredstev, ljudskost in dostopnost,« razlagajo ustanovitelji na svoji spletni strani. »Ambulanto smo odprli 6. marca lani, torej prihodnji teden praznujemo eno leto delovanja,« razloži Tomaž Krišelj, vodja projekta. Ambulanto so, pravi, ustanovili za brezplačno zdravstveno pomoč osebam, ki iz kakršnega koli razloga nimajo urejenega zavarovanja. Vendar so, priznavajo, pričakovali veliko večji obisk, saj je lani prišlo le 60 ljudi. »Menimo, da jih veliko za možnost brezplačne pomoči sploh še ne ve, najbrž pa na zmanjšanje deleža ljudi brez zavarovanja vplivata tudi gospodarska rast in zmanjšanje brezposelnosti.«

 

Glede na dokaj majhno število obiskov v Kranju stežka ugotavljajo, zaradi katerih razlogov njihovi pacienti nimajo plačanega zdravstvenega zavarovanja. »Nekaj je med njimi seveda tudi espejevcev, ki ne zmorejo več plačevati prispevkov, potem so tu še brezposelni in tuji državljani. Brezdomcev v naši ambulanti do zdaj ni bilo,« pravi Krišelj. Najpogosteje sprejemajo bolnike s kroničnimi boleznimi, poškodbami in akutnimi vnetji dihal. Zdravnik vsakega pregleda, po potrebi napoti v laboratorij in k specialistu ali predpiše zdravila.

 

Fajdigova pro bono ambulanta je sicer nasproti službe nujne pomoči Zdravstvenega doma Kranj (Gosposvetska ulica 9), odprta pa je vsak torek od 15. do 19. ure. V njej izmenično delajo trije upokojeni zdravniki splošne oz. družinske medicine – Peter Štular, Ana Teran in Nevenka Milakovič Perčič. Vsi pri projektu sodelujejo povsem brezplačno, tako kot še dve medicinski sestri. »Občasno nam pomaga tudi farmacevtka, saj nam ljudje prinesejo veliko zdravil in sanitetnega materiala, za kar se jim še posebej zahvaljujemo,« pojasnjuje Krišelj.

 

Tudi ta ambulanta še nima statusa dobrodelne organizacije – vlogo zanj bodo na ministrstvo za zdravje vložili prihodnji mesec, ko bodo izpolnili enega od obveznih kriterijev, enoletno delovanje –, zaradi česar projekta nihče ne sofinancira. »Dobimo nekaj donatorskih sredstev, ampak tega res ni veliko. Največ zdravil, sanitetnega materiala in drugih medicinskih pripomočkov, ki jih zbiramo vsak torek od 15. do 19. ure, nam prinesejo ljudje. Vsem se za pomoč zahvaljujemo,« razlagajo fajdigovci, ki so hvaležni tudi za brezplačni najem prostorov, ki jim ga je omogočilo Osnovno zdravstvo Gorenjske, in za veliko pomoč Zdravstvenega doma Kranj. »Dobro sodelujemo tudi z Gorenjskimi lekarnami in kranjskim domom upokojencev,« še pove Krišelj.

 

Celoten članek lahko preberete TUKAJ.

 

Kranj, 6. 3. 2018

 

 

VOŠČILO 2018

 

 

 Kranj, 21. 12. 2017

 

 

V torek, 15. 8. 2017, bo ambulanta zaprta

 

Obveščamo vas, da bo Fajdigova ambulanta zaradi državnega praznika, Marijinega vnebovzetja, v torek, 15. 8. 2017, zaprta. Svoja vrata bo ponovno odprla prihodnji torek, torej 22. 8. 2017, med 15. in 19. uro, ko so dobrodošli vsi, ki potrebujejo pomoč zdravnika, a nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Zdravnik bo pacientom pomagal, jim dal zdravstveni nasvet in jih po potrebi napotil k specialistu – pulmologu, ginekologu, pediatru, psihiatru, zobozdravniku …, k socialnemu ali drugemu strokovnemu delavcu. Storitve specialistov so za ranljive skupine brezplačne. V tem času lahko dostavite tudi zdravila, ki še nimajo pretečenega roka uporabe, za kar se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.

 

 

Kranj, 12. 8. 2017

 

 

OBVESTILO

Društvo Fajdigova ambulanta se najlepše zahvaljuje za vse vaše donacije in prinesena zdravila. Ker bi se radi izognili zlorabam, vas lepo prosimo, da zdravil ne puščate pred vrati ambulante, ampak jih dostavite v času, ko ambulanta obratuje, torej vsak torek med 15. in 19. uro. Ostale dni je ambulanta zaprta, zato tudi zdravil, ki jih pustite pred vrati, nihče ne pobira in posledično lahko pride do zlorab. Če jih ne morete dostaviti ob torkih popoldan, jih lahko pošljete na naslov Fajdigova ambulanta, Gosposvetska ulica 9, 4000 Kranj. Sprejemamo zdravila, ki še nimajo pretečenega roka uporabe. Hvala za razumevanje.

 

Fajdigova

 

Kranj, 8. 8. 2017

 

 

Fajdigovci v »novih« prostorih

Člani Društva Fajdigova ambulanta soglasno sprejeli spremembo sedeža društva – novi sedež društva je na Gosposvetski ulici 9 v Kranju, nasproti Nujne medicinske pomoči, kjer je svoje prostore dobila tudi prva brezplačna ambulanta za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja na Gorenjskem, Fajdigova ambulanta. Župan Boštjan Trilar pohvalil vztrajnost in predanost članov društva ter se zahvalil za prostovoljno delo, ki so ga člani vložili v odprtje in delovanje ambulante.

 

Pretekli teden je potekala prva redna letna skupščina Društva Fajdigova ambulanta, na kateri je bilo prisotnih devet od trinajst članov društva, tako da je bila skupščina sklepčna. Na dnevnem redu je bilo osem točk, med katerimi je spretno krmaril delovni predsednik Matjaž Dovžan. Skupščina je bila izvedena na podlagi zakona o društvih in statuta društva, glasovanje je bilo javno. Poleg predsednika društva Tomaža Krišlja so bili na skupščini prisotni vsi trije zdravniki, in sicer dr. Ana Teran, dr. Peter Štular in dr. Nevenka Perčič Milakovič ter medicinska sestra Anita Obad. Seje se je udeležil tudi kranjski župan Boštjan Trilar.

 

Ena izmed osrednjih točk je bila sprememba sedeža društva. Sprva je bilo mišljeno, da bo imela Fajdigova ambulanta prostore na Cesti Staneta Žagarja 19 (stavba Foto Boni), kjer bi bil tudi sedež Društva Fajdigova ambulanta. Ker pa stavba prvotno ni bila namenjena za zdravstveno dejavnost, je ta načrt padel v vodo. Po zaslugi Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) in Zdravstvenega doma Kranj so ambulanto uredili na Gosposvetski ulici 9, nasproti kranjske Nujne medicinske pomoči, kjer je tudi novi sedež društva. OZG je ambulanti s tem zagotovilo brezplačno uporabo prostorov, opreme, poskrbeli so tudi za del zdravil in sanitetnega materiala. Z soglasnim dvigom rok so prisotni člani podprli, da Gosposvetska ulica 9, 4000 Kranj, postane novi sedež društva – sprememba se bo vnesla tudi v 2. člen statuta društva.

 

Predsednik društva Tomaž Krišelj je v svojem poročilu povedal, da društvo v letu 2016 zaradi smole s prostori ni doseglo zastavljenega cilja, to je odprtja ambulante. V isti sapi je nadaljeval, da pa je imelo društvo veliko srečo z osebjem in donatorji, ki so z nesebičnim prostovoljnim delom in finančnimi prispevki pripomogli k odprtju ambulante, ki je sledila 6. marca 2017. K vzpostavitvi in odprtju Fajdigove ambulante je pripomogla tudi podpora župana Boštjana Trilarja, ki je navzoče pozdravil ter povedal, kako ceni delo članov društva, ki so z vztrajnostjo in trdim delom vzpostavili prvo brezplačno ambulanto na Gorenjskem. Obenem se je članom zahvalil za vso dosedanje delo, še posebej pa je vzpostavil predanost predsednika društva Tomaža Krišlja, brez katerega bi projekt težko zaživel.

 

Iz finančnega poročila smo izvedeli, da se ambulanta financira predvsem iz donacij. Teh je bilo v letu 2016 skoraj 2000 eur, v letu 2017 pa je Hranilnice Lon društvu podarila 1500 eur. Donacije se bodo porabile izključno za izvajanje dejavnosti ambulante – za tekoče stroške ambulante, opremo in material, nepredvidene stroške (zavarovanje), stroške spletnega bančništva in za oglaševanje ambulante. Mestna občina Kranj bo ambulanti podarila hladilnik za zdravila in mazila ter tiskalnik.

 

V razpravi na plan dela za leto 2017 je medicinsko osebje izpostavilo problem oglaševanja. Kje in kako bi oglaševali brezplačno ambulanto, da bi dosegli čim več ljudi, katerim je ambulanta namenjena. Sklep je bil, da bi največji učinek dosegli plakati, ki bi jih obesili v ljubljanski brezplačni ambulanti, v kranjskem Rdečem križu in Karitasu ter Centru za socialno delo Kranj, nadaljevalo pa se bo tudi obveščanje preko družabnih omrežij. Skupščina se je s sladkim priokusom zaključila v slabi uri, saj je župan Boštjan Trilar vsem prisotnim v znak zahvale podaril Prešernove fige v čokoladi.

 

 Kranj, 6. 4. 2017

 

Vabilo na redno skupščino društva Fajdigova ambulanta:

 

 

Fajdigovci v »novih« prostorih

Člani Društva Fajdigova ambulanta soglasno sprejeli spremembo sedeža društva – novi sedež društva je na Gosposvetski ulici 9 v Kranju, nasproti Nujne medicinske pomoči, kjer je svoje prostore dobila tudi prva brezplačna ambulanta za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja na Gorenjskem, Fajdigova ambulanta. Župan Boštjan Trilar pohvalil vztrajnost in predanost članov društva ter se zahvalil za prostovoljno delo, ki so ga člani vložili v odprtje in delovanje ambulante.

 

Pretekli teden je potekala prva redna letna skupščina Društva Fajdigova ambulanta, na kateri je bilo prisotnih devet od trinajst članov društva, tako da je bila skupščina sklepčna. Na dnevnem redu je bilo osem točk, med katerimi je spretno krmaril delovni predsednik Matjaž Dovžan. Skupščina je bila izvedena na podlagi zakona o društvih in statuta društva, glasovanje je bilo javno. Poleg predsednika društva Tomaža Krišlja so bili na skupščini prisotni vsi trije zdravniki, in sicer dr. Ana Teran, dr. Peter Štular in dr. Nevenka Perčič Milakovič ter medicinska sestra Anita Obad. Seje se je udeležil tudi kranjski župan Boštjan Trilar.

 

Ena izmed osrednjih točk je bila sprememba sedeža društva. Sprva je bilo mišljeno, da bo imela Fajdigova ambulanta prostore na Cesti Staneta Žagarja 19 (stavba Foto Boni), kjer bi bil tudi sedež Društva Fajdigova ambulanta. Ker pa stavba prvotno ni bila namenjena za zdravstveno dejavnost, je ta načrt padel v vodo. Po zaslugi Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) in Zdravstvenega doma Kranj so ambulanto uredili na Gosposvetski ulici 9, nasproti kranjske Nujne medicinske pomoči, kjer je tudi novi sedež društva. OZG je ambulanti s tem zagotovilo brezplačno uporabo prostorov, opreme, poskrbeli so tudi za del zdravil in sanitetnega materiala. Z soglasnim dvigom rok so prisotni člani podprli, da Gosposvetska ulica 9, 4000 Kranj, postane novi sedež društva – sprememba se bo vnesla tudi v 2. člen statuta društva.

 

Predsednik društva Tomaž Krišelj je v svojem poročilu povedal, da društvo v letu 2016 zaradi smole s prostori ni doseglo zastavljenega cilja, to je odprtja ambulante. V isti sapi je nadaljeval, da pa je imelo društvo veliko srečo z osebjem in donatorji, ki so z nesebičnim prostovoljnim delom in finančnimi prispevki pripomogli k odprtju ambulante, ki je sledila 6. marca 2017. K vzpostavitvi in odprtju Fajdigove ambulante je pripomogla tudi podpora župana Boštjana Trilarja, ki je navzoče pozdravil ter povedal, kako ceni delo članov društva, ki so z vztrajnostjo in trdim delom vzpostavili prvo brezplačno ambulanto na Gorenjskem. Obenem se je članom zahvalil za vso dosedanje delo, še posebej pa je vzpostavil predanost predsednika društva Tomaža Krišlja, brez katerega bi projekt težko zaživel.

 

Iz finančnega poročila smo izvedeli, da se ambulanta financira predvsem iz donacij. Teh je bilo v letu 2016 skoraj 2000 eur, v letu 2017 pa je Hranilnice Lon društvu podarila 1500 eur. Donacije se bodo porabile izključno za izvajanje dejavnosti ambulante – za tekoče stroške ambulante, opremo in material, nepredvidene stroške (zavarovanje), stroške spletnega bančništva in za oglaševanje ambulante. Mestna občina Kranj bo ambulanti podarila hladilnik za zdravila in mazila ter tiskalnik.

 

V razpravi na plan dela za leto 2017 je medicinsko osebje izpostavilo problem oglaševanja. Kje in kako bi oglaševali brezplačno ambulanto, da bi dosegli čim več ljudi, katerim je ambulanta namenjena. Sklep je bil, da bi največji učinek dosegli plakati, ki bi jih obesili v ljubljanski brezplačni ambulanti, v kranjskem Rdečem križu in Karitasu ter Centru za socialno delo Kranj, nadaljevalo pa se bo tudi obveščanje preko družabnih omrežij. Skupščina se je s sladkim priokusom zaključila v slabi uri, saj je župan Boštjan Trilar vsem prisotnim v znak zahvale podaril Prešernove fige v čokoladi.

 

 Kranj, 6. 4. 2017

 

V Kranju odprli prvo pro bono Fajdigovo ambulanto

Kranj, 6. marca – Danes so v prostorih Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) na Gosposvetski 9 v Kranju odprli pro bono Fajdigovo ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, ki je edina v kranjski občini in tudi na Gorenjskem, prve paciente pa bodo sprejeli že jutri.

 

„V Kranju je do sedaj ni bilo, potrebe po njej pa se povečujejo, zato se nam je v Društvu  Fajdigova ambulanta porodila zamisel, da odpremo pro bono ambulanto za pomoč osebam v socialni stiski,“ je ob odprtju povedal vodja projekta Tomaž Krišelj. V Fajdigovi ambulanti bodo brezplačno zdravniško pomoč dobili ljudje, ki so brez denarja in urejenega zdravstvenega zavarovanja.

 

Kranjska pro bono ambulanta se je pridružila že delujočim ambulantam v Ljubljani, Kopru, Novi Gorici in Mariboru, odprta bo ob torkih, med 15. in 19. uro, kot je pojasnil Krišelj, pa bodo delovni čas prilagajali potrebam. V njej bodo brezplačno delali upokojena zdravnika Ana Teran in Peter Štular ter medicinska sestra Anita Obad in zdravstveni tehnik Tadej Krišelj. „Glede na dolgoletno prakso, kot zdravnik splošne medicine sem delal 43 let, mi je tudi po upokojitvi ostalo veselje do dela in še kaj dobrega bi rad storil za občane v stiski, zato sem se odločil, da bom kot zdravnik prostovoljec delal v kranjski Fajdigovi ambulanti,“ je pojasnil zdravnik Peter Štular. V njej bo kot zdravnica prostovoljka delala tudi Ana Teran, ki je, kot pravi, z veseljem pristala na sodelovanje. „Ljubljanska pro bono ambulanta je prepolna, zato se mi zdi zamisel, da Gorenjci sami poskrbimo za svoje ljudi v stiski, dobra. Rada bi se obrnila k tistim, ki so, čeprav mogoče le začasno, izgubili svoje zdravstveno zavarovanje in jim povedala, naj ne opuščajo svoje stalne terapije in naj si ne "izposojajo" zdravil pri prijateljih, ker je to nevarno. Oglasijo naj se v Fajdigovi ambulanti, kjer bodo opravili pregled, dobili zdravila in tudi nasvet, kako naprej. Pomagati želimo vsem pomoči potrebnim, ki nimajo urejenega zavarovanja,“ je poudarila Teranova.

 

Na stisko ljudi sta se odzvala tudi medicinska sestra Anita Obad in zdravstveni tehnik Tadej Krišelj, ki sta se, kot pravita, že pri izbiri svojega poklica odločila pomagati ljudem, to je bilo glavno vodilo pri odločitvi za brezplačno delo v kranjski pro bono ambulanti. „Dejstvo je, da zelo rada delam z ljudmi. Čeprav ni nikakršnega finančnega plačila, dobim veliko, kadar naredim nekaj dobrega za druge. Dejstvo je, da še vedno obstajamo ljudje, ki si želimo nekomu pomagati, ne da bi karkoli pričakovali v zameno,“ je pojasnila Obadova.

 

Nesebična pomoč ljudem v hudi stiski je začrtana že v imenu kranjske pro bono ambulante, ki so jo poimenovali po družinskem zdravniku doktorju Božidarju Fajdigi, ki se je leta 1887 rodil v Novem mestu, diplomiral na Dunaju, v Kranju pa je deloval od leta 1924 pa vse do svojega 79 leta. „V lani ustanovljenem Društvu Fajdigova ambulanta, ki je pobudnik za odprtje pro bono ambulante, smo med Kranjčankami in Kranjčani izvedli raziskavo glede imena, največ glasov je dobil predlog, da jo poimenujemo po dr. Fajdigi, ki se ga starejši Kranjčani še spomnijo in je veljal za ljudskega zdravnika, kajti pomagal je tudi ljudem, ki so bili brez denarja, v Gorenjskih lekarnah pa še danes izdelujejo Fajdigov čaj,“ je pojasnil Tomaž Krišelj.

 

Prostore za Fajdigovo ambulanto so dobili v stavbi OZG, nasproti kranjske Nujne medicinske pomoči, kamor bodo ljudje lahko prinesli še uporabna zdravila za pro bono ambulanto. „Osebno podpiram delovanje vsake institucije in projekta, ki s svojo dejavnostjo pomaga ljudem v stiski, ki jih je, žal, v Sloveniji vse več. Osnovno zdravstvo Gorenjske bo zagotovilo brezplačno uporabo prostorov, opreme, zagotavljali bomo del zdravil in sanitetnega materiala,“ je povedal direktor OZG Jože Veternik.

 

„Celostno podobo za Fajdigovo ambulanto je brezplačno pripravil kranjski oblikovalec Dušan Grobovšek iz oblikovalskega studia Idejološka ordinacija in tudi vsi, ki so kakorkoli sodelovali pri urejanju ambulante, izvedbi spletne strani in odprtju so svoje delo opravili brezplačno. Zelo hvaležni smo donatorjema Hranilnici Lon, Lions klubu Kranj in stand up komiku Klemenu Bučanu, Društvu Fajdigova ambulanta pa je projekt uspel ob dobrem sodelovanju  z Mestno občino Kranj, Zdravstvenim domom Kranj, OZG in posamezniki,“ je dejal Tomaž Krišelj.  

Da je odprtje pro bono ambulante v Kranju nujno, se strinjajo tudi v Zavetišču za brezdomce Kranj. Po njihovih podatkih je bilo v prvi polovici lanskega leta na Gorenjskem v zavetiščih za brezdomce 20 oseb, v kranjskem Samskem domu je bivalo 311 oseb, oseb z nastanitveno podporo zaradi brezdomstva je bilo 25, deložacij 9, na centrih za socialno delo pa je bivališče prijavilo 427 oseb.     

 

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je ta čas v Sloveniji 10 tisoč ljudi z zamrznjeno zdravsteno kartico. V ljubljanski pro bono ambulanti, ki deluje že od leta 2002, dela okoli 30 zdravnikov prostovoljcev, po podatkih Ministrstva za zdravje so lani opravili 5024 zdravstvenih storitev in 2463 prostovoljnih ur, vsak teden pa se v njej oglasi okoli 10 novih pacientov. Omenjeno ministrstvo objavlja dvoletne razpise za sofinaniranje programov pomoči, svetovanje in oskrbe oseb brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, na katere se lahko prijavijo tudi pro bono ambulante.  

 

Novica o odprtju

V ponedeljek, 6. marca 2017, ob 11. uri, bomo v stavbi Osnovnega zdravstva Gorenjske na Gosposvetski ulici 9 v Kranju (nasproti Nujne medicinske pomoči) odprli Fajdigovo ambulanto, prvo pro bono ambulanto za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja v Kranju in na Gorenjskem. Vse storitve so brezplačne, delo v ambulanti temelji na prostovoljstvu in ni plačano.


Prijazno vabljeni na uradno odprtje, po njem bo mogoč tudi ogled omenjene ambulante.
Fajdigova ambulanta bo odprta ob torkih med 15. in 19. uro.
V pro bono ambulanto lahko prinesete tudi še uporabna zdravila. Hvaležni vam bomo.

 

FAJDIGOVO VOŠČILO 2024

 

Bliža se praznični čas, spet prihaja novo leto med nas.

Naj vam prinese zdravja celo vrečo, pa tudi nekaj za srečo.

Naj vam prinese upanje na boljše dni, naj pričakovanje počasi tli.

Naj vam prinese toplino, naj bo srce napolnjeno z milino.

Naj vam prinese nova znanja, naj bo modrost tista, ki svet poganja.

Naj vam prinese smeh, naj bo prisoten na vseh vaših poteh.

Naj vam prinese veselje, naj se uresničijo vse vaše skrite želje.

Odnese pa naj težave in slabe stvari, to vam Fajdigova ambulanta želi.

 

SREČNO 2024

 

 

Kranj, 21. 12. 2023

 

 

 

FAJDIGOVO VOŠČILO 2023

 

Praznični december je čas upanja in veselja, čas za družino in prijatelje, čas obdarovanj in iskrenih želja. Čeprav velja december za najbolj vesel mesec, pa marsikdo v tem času doživlja veliko stisko, saj ni denarja za položnice, ni volje za druženje, zdravje ne služi več, ni več upanja za boljši jutri … Pomembno je, da socialno ogroženim ljudem pomagamo po svojih najboljših močeh. Lahko s prijazno besedo, toplim objemom, majhno pozornostjo ali pa, da se plača kakšna položnica, kupi par osnovnih dobrin ...

 

Za zdravniško oskrbo ljudi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, že od leta 2017 skrbi Fajdigova ambulanta. Naše poslanstvo je, da pomagamo tistim, ki potrebujejo brezplačno zdravniško pomoč. Zahvaljujemo se vsem, ki nam pri tem pomagate z denarnimi donacijami ali donacijami v obliki zdravil in medicinskih pripomočkov. Hvaležni smo iz srca.

 

Ob tem naj vam zaželimo obilo zdravja, velik ščepec sreče, brezmejno veselje, zvrhan koš notranjega zadovoljstva, ravno prav uspeha ter neomejeno količino ljubezni, predvsem pa naj bo leto 2023 neskončno SREČNO.

 vasica

 

Kranj, 15. 12. 2022

 

 

 

FAJDIGOVO VOŠČILO 2022

 

Trenutno leto se počasi izteka. Zima se je odela v belo obleko, prazniki pa so že skoraj pred vrati. Fajdigovci vam ob tej priliki želimo, da preživite najbolj čaroben mesec v letu med iskrenimi ljudmi, obdani z ljubeznijo, predvsem pa naj bo vsaj teh par zadnjih dni brez skrbi.

 

Pazite nase in ostanite zdravi. Še vedno velja, da so naša vrata odprta za vse ljudi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Tudi v prihodnjem letu se bomo po najboljših močeh trudili, da bodo le-ti prejeli ustrezno brezplačno zdravniško oskrbo. Tu smo, da pomagamo. To je naše poslanstvo, ki ga z veseljem opravljamo in ga bomo tudi v prihodnje.

 

Za konec vam pošiljamo nekaj dobrih želja, ki smo jih združili v Fajdigovo voščilo - naj bo leto, ki prihaja, prešerno, poučno in zadovoljno, polno iskrivih nasmehov in topline v srcu, naj bo prijetno, fletno in uspešno, polno lepih trenutkov in iskrenih prijateljstev, naj bo pustolovsko, svobodno in razigrano, polno optimizma in sreče, naj bo leto 2022 preprosto ČUDOVITO.

 

Kranj, 14. 12. 2021

 

 

Dobrodelni gorenjski rotarijci

 

V Fajdigovi ambulanti smo neizmerno hvaležni za še eno večjo donacijo. Gorenjski Rotary klubi so nam predali napravo za prečiščevanje zraka, ki bo naše zdravstveno osebje, prostovoljce in paciente ščitila pred virusi in bakterijami. V Rotary klubu Zgornji Brnik so se z namenom donacije naši ambulanti povezali s podjetjem Spes, ki se med drugim ukvarja z opremo in potrošnim materialom za medicino. Akciji so se z veseljem pridružili tudi Rotary klub Bled, Rotary klub Kranj, Rotary klub Škofja Loka in Rotary klub Tržič. S skupnimi močmi so zbrali sredstva za omenjeno napravo v vrednosti 2500 eur, za kar se jim v Fajdigovi ambulanti iskreno zahvaljujemo. Gorenjski rotarijci so se s tem dejanjem, kot že z mnogimi poprej, izkazali kot ljudje z velikim srcem, predvsem pa s srčno željo pomagati ljudem v stiski.

 

Na spletni strani Rotary kluba Kranj, rotary-klub-kranj.silahko preberete še njihov zapis o donaciji Fajdigovi ambulanti.

 

Na sliki z leve: Janez Plankar, predstavnik podjetja Spes, Tomaž Krišelj, predsednik Društva Fajdigova ambulanta, dr. Ana Teran, prostovoljka, Iztok Kraševec, predstavnik RC Kranj, Danilo Novakovič, predstavnik RC Zgornji Brnik

 

Kranj, 23. 12. 2020

 

 

ZAHVALA DONATORJEM
 
Hvaležni in veseli! Le nekaj minut po tem, ko je našo objavo s prošnjo za prostovoljne prispevke za nakup naprave za razkuževanje prostorov javnosti posredovala tudi Mestna občina Kranj, se je že oglasil donator. Od pobude do predaje naprave je prišlo v pičlih treh delovnih dneh. Najlepša hvala Komunala Kranj in vsem ki so sodelovali pri tem. V sredo sta nam prepotrebno napravo za dezinfekcijo izročila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon. Še posebno so se je razveselili naši požrtvovalni prostovoljci, zdravniki, sestre in drugo osebje, ki jih bo skupaj s pacienti ščitila tudi pred okužbo s koronavirusom.
Naši prošnji za pomoč in donacijo ste se odzvali številni posamezniki in organizacije. Vaša podpora nam res veliko pomeni in utrjuje naš občutek, da pri našem delu nismo sami. Poleg podjetja Komunala Kranj nam je podjetje IONEX doniralo dva ionizatorja, podjetje FMG razpršilno pištolo za elektrostatično razkuževanje E-spray, s finančnimi prispevki pa so pomagali Darko Bulat, Monika Saje, Biljana Dušić, Sandra Krišelj, Lea Zupan, Nataša Majcen, Lea Bidovec, Iztok Jenko, Robert Nograšek, Vera Zevnik, Brigita Mikulec Bizjak, Janez Černe, Andreja Kert, Lara Valentič, Andraž Muljavec, Fotomorgana, Desus Kranj in drugi. Vsem donatorjem, imenovanim in neimenovanim, res iskrena hvala. Sredstva bomo porabili za nakup ostale medicinske opreme in materiala, ki ga potrebujemo za delovanje ambulante.
 
Tomaž Krišelj
Predsednik Društva Fajdigova ambulanta
 
Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je v družbi kranjskega župana Matjaža Rakovca predal napravo za dezinfekcijo predsedniku Društva Fajdigova ambulanta Tomažu Krišlju. 
 
Medicinske sestre Branka Kozina, Olga Gril in Helena Sitar z novima napravama za dezinfekcijo.
 
 
Kranj, 23. 11. 2020
 
 
 

POMEMBNO OBVESTILO

 

Obveščam vas, da je Fajdigova ambulanta zaradi slabše epidemiološke slike do nadaljnjega zaprta in da naročanje v ambulanto poteka samo po predhodnem naročilu na telefonski številki 04 208 22 08 ali 031 518 372. Če potrebujete zdravstveno oskrbo, pokličite, da se dogovorimo za ustrezen termin.

 

Vse dobro vam želi ekipa Fajdigove ambulante.

 

Kranj, 17. 9. 2020

 

 

ZAHVALA IN VOŠČILO 

 

Prihaja najlepši čas v letu – čas pisanih lučk in svetlečih bunkic, čas za mrzle noske in topla srca, čas za druženje z družino in prijatelji … Žal pa je vsako leto vedno več ljudi, ki zaradi svoje socialne ali ekonomske situacije ne morejo brezskrbno uživati v prazničnih dneh. V Fajdigovi ambulanti se trudimo, da jim življenje vsaj malo olajšamo, saj jim je vsak torek popoldne na voljo brezplačna zdravniška oskrba.

 

Pri tem ste nam v pomoč tudi vi, dragi dobri ljudje, ki vam ni vseeno in ki pošiljate zdravila oz. nam pomagate na kakršenkoli drug način. Zato naj se vam ob tej priliki zahvalimo z naslednjimi besedami – iz srca hvala, ker pomagate. Želimo vam lep, predvsem pa miren praznični december, leto 2020 pa naj bo zdravo, uspešno in SREČNO.

puncka

 

Kranj, 5. 12. 2019

 

Spremenjen delovni čas ambulante

 

V torek, 27. 3. 2018, je bila v prostorih Mestne občine Kranj že druga redna skupščina Društva Fajdigova ambulanta, na kateri je bilo prisotnih vseh trinajst članov društva in nekaj zainteresirane javnosti, tako da je bila skupščina sklepčna. Člani so med drugim sprejeli poslovnik o delu skupščine, spremenjen je delovni čas ambulante, v letošnjem letu pa bo društvo pridobilo tudi status dobrodelne organizacije.

 

Po pozdravnem nagovoru predsednika društva Tomaža Krišlja je delovni predsednik skupščine Matjaž Dovžan pozornost članov usmeril na sedem točk dnevnega reda. Ena izmed bolj pomembnih točk je bilo sprejetje poslovnika, ki ureja delovanje skupščine. Z dvigom rok so člani društva poslovnik soglasno potrdili in sprejeli. Po sklepu upravnega odbora Društva Fajdigova ambulanta je spremenjen delovni čas ambulante, saj je bilo ugotovljeno, da pacientov med 18. in 19. uro ni. Ambulanta je po novem odprta vsak torek med 15. in 18. uro.

 

Foto: Igor Kalabić

 

V preteklem letu so imeli zdravniki 60 obravnav, kar v primerjavi z ostalimi brezplačnimi ambulantami v Sloveniji, ni veliko. Manjši obisk ambulante se pripisuje temu, da mogoče ni toliko tovrstne pomoči potrebnih ljudi (zaradi gospodarske rasti in zmanjšanje brezposelnosti) ali pa raje hodijo drugam. Nekaterim je zaradi negativne stigme nerodno priti po brezplačno zdravstveno pomoč. Dr. Peter Štular meni, da ljudje vedo za ambulanto, saj kar naprej prinašajo neporabljena zdravila, ki še nimajo pretečenega roka uporabe. Informacije o tem dobijo predvsem na spletni strani ambulante in preko Facebooka. Zdravniki največkrat obravnavajo paciente s kroničnimi boleznimi, poškodbami in akutnimi vnetji dihal. Zdravstveno osebje in člani društva so skupaj opravili več kot 200 prostovoljnih ur.

 

Ljudje prinašajo veliko neporabljenega sanitetnega materiala, ki ga ambulanta ne uspe porabiti, zato preostanek pošljejo v Dom upokojencev Kranj. Prav tako ostajajo neporabljena zdravila, ki jih prinašajo ljudje in ki jih mora ambulanta po preteku roka uporabe poslati v uničenje. Zavoljo tega se je društvo odločilo, da bo pri oskrbi z zdravili pomagalo mladim zdravnikom, ki se oktobra odpravljajo na humanitarno medicinsko odpravo na Madagaskar. Tu je zdravstvena oskrba prebivalstva zelo slaba, tako da bodo vsa zdravila več kot dobrodošla. Tudi v prihodnje bo društvo po svojih najboljših močeh pomagalo različnim odpravam pri zbiranju in oskrbi z zdravil.

 

Foto: Igor Kalabić

 

Društvo Fajdigova ambulanta še nima statusa dobrodelne organizacije. Predsednik društva načrtuje, da ga bodo pridobili v letošnjem letu, saj so izpolnili enega od obveznih kriterijev, in sicer enoletno delovanje. Poleg tega nameravajo začeti delati na bolj neformalni promociji ambulante, saj spletna stran in Facebook nista dovolj, niti ne dosežeta pravih skupin ljudi. Še najbolje bi bilo, če bi se glas o ambulanti širil od ust do ust, saj bi le tako dosegli socialno najbolj ogrožene skupine (npr. v kranjskem zavetišču, Karitasu, Rdečem križu …). Upajo tudi na nadaljnje dobro sodelovanje z Osnovnim zdravstvom Gorenjske, Zdravstvenim domom Kranj in Gorenjskimi lekarnami, ki jim po potrebi priskrbijo manjkajoča zdravila.

 

Kranj, 29. 3. 2018

 

 

Vabilo na 2. redno skupščino Društva Fajdigova ambulanta

 

 

 

Iz članka v Nedelu, 5. 3. 2018: Največji reveži so prekarci in propadli obrtniki 

  ...

V Kranju manj revnih?

 

Tudi v Kranju so po zgledu drugih večjih mest pred letom dni odprli pro bono ambulanto, poimenovali pa so jo Fajdigova ambulanta, po znanem kranjskem zdravniku Božidarju Fajdigi. »Bil je odličen zdravnik, kranjska legenda, deloval je v obeh svetovnih vojnah, svojo zdravniško delo pa v povojnih časih nadaljeval z ambulanto v središču mesta Kranja. V marsičem je poosebljal vrednote, iz katerih izhaja tudi ideja o brezplačni ambulanti. To so nesebičnost, strokovnost, pripravljenost pomagati tudi tistim brez sredstev, ljudskost in dostopnost,« razlagajo ustanovitelji na svoji spletni strani. »Ambulanto smo odprli 6. marca lani, torej prihodnji teden praznujemo eno leto delovanja,« razloži Tomaž Krišelj, vodja projekta. Ambulanto so, pravi, ustanovili za brezplačno zdravstveno pomoč osebam, ki iz kakršnega koli razloga nimajo urejenega zavarovanja. Vendar so, priznavajo, pričakovali veliko večji obisk, saj je lani prišlo le 60 ljudi. »Menimo, da jih veliko za možnost brezplačne pomoči sploh še ne ve, najbrž pa na zmanjšanje deleža ljudi brez zavarovanja vplivata tudi gospodarska rast in zmanjšanje brezposelnosti.«

 

Glede na dokaj majhno število obiskov v Kranju stežka ugotavljajo, zaradi katerih razlogov njihovi pacienti nimajo plačanega zdravstvenega zavarovanja. »Nekaj je med njimi seveda tudi espejevcev, ki ne zmorejo več plačevati prispevkov, potem so tu še brezposelni in tuji državljani. Brezdomcev v naši ambulanti do zdaj ni bilo,« pravi Krišelj. Najpogosteje sprejemajo bolnike s kroničnimi boleznimi, poškodbami in akutnimi vnetji dihal. Zdravnik vsakega pregleda, po potrebi napoti v laboratorij in k specialistu ali predpiše zdravila.

 

Fajdigova pro bono ambulanta je sicer nasproti službe nujne pomoči Zdravstvenega doma Kranj (Gosposvetska ulica 9), odprta pa je vsak torek od 15. do 19. ure. V njej izmenično delajo trije upokojeni zdravniki splošne oz. družinske medicine – Peter Štular, Ana Teran in Nevenka Milakovič Perčič. Vsi pri projektu sodelujejo povsem brezplačno, tako kot še dve medicinski sestri. »Občasno nam pomaga tudi farmacevtka, saj nam ljudje prinesejo veliko zdravil in sanitetnega materiala, za kar se jim še posebej zahvaljujemo,« pojasnjuje Krišelj.

 

Tudi ta ambulanta še nima statusa dobrodelne organizacije – vlogo zanj bodo na ministrstvo za zdravje vložili prihodnji mesec, ko bodo izpolnili enega od obveznih kriterijev, enoletno delovanje –, zaradi česar projekta nihče ne sofinancira. »Dobimo nekaj donatorskih sredstev, ampak tega res ni veliko. Največ zdravil, sanitetnega materiala in drugih medicinskih pripomočkov, ki jih zbiramo vsak torek od 15. do 19. ure, nam prinesejo ljudje. Vsem se za pomoč zahvaljujemo,« razlagajo fajdigovci, ki so hvaležni tudi za brezplačni najem prostorov, ki jim ga je omogočilo Osnovno zdravstvo Gorenjske, in za veliko pomoč Zdravstvenega doma Kranj. »Dobro sodelujemo tudi z Gorenjskimi lekarnami in kranjskim domom upokojencev,« še pove Krišelj.

 

Celoten članek lahko preberete TUKAJ.

 

Kranj, 6. 3. 2018

 

 

VOŠČILO 2018

 

 

 Kranj, 21. 12. 2017

 

 

V torek, 15. 8. 2017, bo ambulanta zaprta

 

Obveščamo vas, da bo Fajdigova ambulanta zaradi državnega praznika, Marijinega vnebovzetja, v torek, 15. 8. 2017, zaprta. Svoja vrata bo ponovno odprla prihodnji torek, torej 22. 8. 2017, med 15. in 19. uro, ko so dobrodošli vsi, ki potrebujejo pomoč zdravnika, a nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Zdravnik bo pacientom pomagal, jim dal zdravstveni nasvet in jih po potrebi napotil k specialistu – pulmologu, ginekologu, pediatru, psihiatru, zobozdravniku …, k socialnemu ali drugemu strokovnemu delavcu. Storitve specialistov so za ranljive skupine brezplačne. V tem času lahko dostavite tudi zdravila, ki še nimajo pretečenega roka uporabe, za kar se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.

 

 

Kranj, 12. 8. 2017

 

 

OBVESTILO

Društvo Fajdigova ambulanta se najlepše zahvaljuje za vse vaše donacije in prinesena zdravila. Ker bi se radi izognili zlorabam, vas lepo prosimo, da zdravil ne puščate pred vrati ambulante, ampak jih dostavite v času, ko ambulanta obratuje, torej vsak torek med 15. in 19. uro. Ostale dni je ambulanta zaprta, zato tudi zdravil, ki jih pustite pred vrati, nihče ne pobira in posledično lahko pride do zlorab. Če jih ne morete dostaviti ob torkih popoldan, jih lahko pošljete na naslov Fajdigova ambulanta, Gosposvetska ulica 9, 4000 Kranj. Sprejemamo zdravila, ki še nimajo pretečenega roka uporabe. Hvala za razumevanje.

 

Fajdigova

 

Kranj, 8. 8. 2017

 

 

Fajdigovci v »novih« prostorih

Člani Društva Fajdigova ambulanta soglasno sprejeli spremembo sedeža društva – novi sedež društva je na Gosposvetski ulici 9 v Kranju, nasproti Nujne medicinske pomoči, kjer je svoje prostore dobila tudi prva brezplačna ambulanta za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja na Gorenjskem, Fajdigova ambulanta. Župan Boštjan Trilar pohvalil vztrajnost in predanost članov društva ter se zahvalil za prostovoljno delo, ki so ga člani vložili v odprtje in delovanje ambulante.

 

Pretekli teden je potekala prva redna letna skupščina Društva Fajdigova ambulanta, na kateri je bilo prisotnih devet od trinajst članov društva, tako da je bila skupščina sklepčna. Na dnevnem redu je bilo osem točk, med katerimi je spretno krmaril delovni predsednik Matjaž Dovžan. Skupščina je bila izvedena na podlagi zakona o društvih in statuta društva, glasovanje je bilo javno. Poleg predsednika društva Tomaža Krišlja so bili na skupščini prisotni vsi trije zdravniki, in sicer dr. Ana Teran, dr. Peter Štular in dr. Nevenka Perčič Milakovič ter medicinska sestra Anita Obad. Seje se je udeležil tudi kranjski župan Boštjan Trilar.

 

Ena izmed osrednjih točk je bila sprememba sedeža društva. Sprva je bilo mišljeno, da bo imela Fajdigova ambulanta prostore na Cesti Staneta Žagarja 19 (stavba Foto Boni), kjer bi bil tudi sedež Društva Fajdigova ambulanta. Ker pa stavba prvotno ni bila namenjena za zdravstveno dejavnost, je ta načrt padel v vodo. Po zaslugi Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) in Zdravstvenega doma Kranj so ambulanto uredili na Gosposvetski ulici 9, nasproti kranjske Nujne medicinske pomoči, kjer je tudi novi sedež društva. OZG je ambulanti s tem zagotovilo brezplačno uporabo prostorov, opreme, poskrbeli so tudi za del zdravil in sanitetnega materiala. Z soglasnim dvigom rok so prisotni člani podprli, da Gosposvetska ulica 9, 4000 Kranj, postane novi sedež društva – sprememba se bo vnesla tudi v 2. člen statuta društva.

 

Predsednik društva Tomaž Krišelj je v svojem poročilu povedal, da društvo v letu 2016 zaradi smole s prostori ni doseglo zastavljenega cilja, to je odprtja ambulante. V isti sapi je nadaljeval, da pa je imelo društvo veliko srečo z osebjem in donatorji, ki so z nesebičnim prostovoljnim delom in finančnimi prispevki pripomogli k odprtju ambulante, ki je sledila 6. marca 2017. K vzpostavitvi in odprtju Fajdigove ambulante je pripomogla tudi podpora župana Boštjana Trilarja, ki je navzoče pozdravil ter povedal, kako ceni delo članov društva, ki so z vztrajnostjo in trdim delom vzpostavili prvo brezplačno ambulanto na Gorenjskem. Obenem se je članom zahvalil za vso dosedanje delo, še posebej pa je vzpostavil predanost predsednika društva Tomaža Krišlja, brez katerega bi projekt težko zaživel.

 

Iz finančnega poročila smo izvedeli, da se ambulanta financira predvsem iz donacij. Teh je bilo v letu 2016 skoraj 2000 eur, v letu 2017 pa je Hranilnice Lon društvu podarila 1500 eur. Donacije se bodo porabile izključno za izvajanje dejavnosti ambulante – za tekoče stroške ambulante, opremo in material, nepredvidene stroške (zavarovanje), stroške spletnega bančništva in za oglaševanje ambulante. Mestna občina Kranj bo ambulanti podarila hladilnik za zdravila in mazila ter tiskalnik.

 

V razpravi na plan dela za leto 2017 je medicinsko osebje izpostavilo problem oglaševanja. Kje in kako bi oglaševali brezplačno ambulanto, da bi dosegli čim več ljudi, katerim je ambulanta namenjena. Sklep je bil, da bi največji učinek dosegli plakati, ki bi jih obesili v ljubljanski brezplačni ambulanti, v kranjskem Rdečem križu in Karitasu ter Centru za socialno delo Kranj, nadaljevalo pa se bo tudi obveščanje preko družabnih omrežij. Skupščina se je s sladkim priokusom zaključila v slabi uri, saj je župan Boštjan Trilar vsem prisotnim v znak zahvale podaril Prešernove fige v čokoladi.

 

 Kranj, 6. 4. 2017

 

Vabilo na redno skupščino društva Fajdigova ambulanta:

 

 

Fajdigovci v »novih« prostorih

Člani Društva Fajdigova ambulanta soglasno sprejeli spremembo sedeža društva – novi sedež društva je na Gosposvetski ulici 9 v Kranju, nasproti Nujne medicinske pomoči, kjer je svoje prostore dobila tudi prva brezplačna ambulanta za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja na Gorenjskem, Fajdigova ambulanta. Župan Boštjan Trilar pohvalil vztrajnost in predanost članov društva ter se zahvalil za prostovoljno delo, ki so ga člani vložili v odprtje in delovanje ambulante.

 

Pretekli teden je potekala prva redna letna skupščina Društva Fajdigova ambulanta, na kateri je bilo prisotnih devet od trinajst članov društva, tako da je bila skupščina sklepčna. Na dnevnem redu je bilo osem točk, med katerimi je spretno krmaril delovni predsednik Matjaž Dovžan. Skupščina je bila izvedena na podlagi zakona o društvih in statuta društva, glasovanje je bilo javno. Poleg predsednika društva Tomaža Krišlja so bili na skupščini prisotni vsi trije zdravniki, in sicer dr. Ana Teran, dr. Peter Štular in dr. Nevenka Perčič Milakovič ter medicinska sestra Anita Obad. Seje se je udeležil tudi kranjski župan Boštjan Trilar.

 

Ena izmed osrednjih točk je bila sprememba sedeža društva. Sprva je bilo mišljeno, da bo imela Fajdigova ambulanta prostore na Cesti Staneta Žagarja 19 (stavba Foto Boni), kjer bi bil tudi sedež Društva Fajdigova ambulanta. Ker pa stavba prvotno ni bila namenjena za zdravstveno dejavnost, je ta načrt padel v vodo. Po zaslugi Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) in Zdravstvenega doma Kranj so ambulanto uredili na Gosposvetski ulici 9, nasproti kranjske Nujne medicinske pomoči, kjer je tudi novi sedež društva. OZG je ambulanti s tem zagotovilo brezplačno uporabo prostorov, opreme, poskrbeli so tudi za del zdravil in sanitetnega materiala. Z soglasnim dvigom rok so prisotni člani podprli, da Gosposvetska ulica 9, 4000 Kranj, postane novi sedež društva – sprememba se bo vnesla tudi v 2. člen statuta društva.

 

Predsednik društva Tomaž Krišelj je v svojem poročilu povedal, da društvo v letu 2016 zaradi smole s prostori ni doseglo zastavljenega cilja, to je odprtja ambulante. V isti sapi je nadaljeval, da pa je imelo društvo veliko srečo z osebjem in donatorji, ki so z nesebičnim prostovoljnim delom in finančnimi prispevki pripomogli k odprtju ambulante, ki je sledila 6. marca 2017. K vzpostavitvi in odprtju Fajdigove ambulante je pripomogla tudi podpora župana Boštjana Trilarja, ki je navzoče pozdravil ter povedal, kako ceni delo članov društva, ki so z vztrajnostjo in trdim delom vzpostavili prvo brezplačno ambulanto na Gorenjskem. Obenem se je članom zahvalil za vso dosedanje delo, še posebej pa je vzpostavil predanost predsednika društva Tomaža Krišlja, brez katerega bi projekt težko zaživel.

 

Iz finančnega poročila smo izvedeli, da se ambulanta financira predvsem iz donacij. Teh je bilo v letu 2016 skoraj 2000 eur, v letu 2017 pa je Hranilnice Lon društvu podarila 1500 eur. Donacije se bodo porabile izključno za izvajanje dejavnosti ambulante – za tekoče stroške ambulante, opremo in material, nepredvidene stroške (zavarovanje), stroške spletnega bančništva in za oglaševanje ambulante. Mestna občina Kranj bo ambulanti podarila hladilnik za zdravila in mazila ter tiskalnik.

 

V razpravi na plan dela za leto 2017 je medicinsko osebje izpostavilo problem oglaševanja. Kje in kako bi oglaševali brezplačno ambulanto, da bi dosegli čim več ljudi, katerim je ambulanta namenjena. Sklep je bil, da bi največji učinek dosegli plakati, ki bi jih obesili v ljubljanski brezplačni ambulanti, v kranjskem Rdečem križu in Karitasu ter Centru za socialno delo Kranj, nadaljevalo pa se bo tudi obveščanje preko družabnih omrežij. Skupščina se je s sladkim priokusom zaključila v slabi uri, saj je župan Boštjan Trilar vsem prisotnim v znak zahvale podaril Prešernove fige v čokoladi.

 

 Kranj, 6. 4. 2017

 

V Kranju odprli prvo pro bono Fajdigovo ambulanto

Kranj, 6. marca – Danes so v prostorih Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) na Gosposvetski 9 v Kranju odprli pro bono Fajdigovo ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, ki je edina v kranjski občini in tudi na Gorenjskem, prve paciente pa bodo sprejeli že jutri.

 

„V Kranju je do sedaj ni bilo, potrebe po njej pa se povečujejo, zato se nam je v Društvu  Fajdigova ambulanta porodila zamisel, da odpremo pro bono ambulanto za pomoč osebam v socialni stiski,“ je ob odprtju povedal vodja projekta Tomaž Krišelj. V Fajdigovi ambulanti bodo brezplačno zdravniško pomoč dobili ljudje, ki so brez denarja in urejenega zdravstvenega zavarovanja.

 

Kranjska pro bono ambulanta se je pridružila že delujočim ambulantam v Ljubljani, Kopru, Novi Gorici in Mariboru, odprta bo ob torkih, med 15. in 19. uro, kot je pojasnil Krišelj, pa bodo delovni čas prilagajali potrebam. V njej bodo brezplačno delali upokojena zdravnika Ana Teran in Peter Štular ter medicinska sestra Anita Obad in zdravstveni tehnik Tadej Krišelj. „Glede na dolgoletno prakso, kot zdravnik splošne medicine sem delal 43 let, mi je tudi po upokojitvi ostalo veselje do dela in še kaj dobrega bi rad storil za občane v stiski, zato sem se odločil, da bom kot zdravnik prostovoljec delal v kranjski Fajdigovi ambulanti,“ je pojasnil zdravnik Peter Štular. V njej bo kot zdravnica prostovoljka delala tudi Ana Teran, ki je, kot pravi, z veseljem pristala na sodelovanje. „Ljubljanska pro bono ambulanta je prepolna, zato se mi zdi zamisel, da Gorenjci sami poskrbimo za svoje ljudi v stiski, dobra. Rada bi se obrnila k tistim, ki so, čeprav mogoče le začasno, izgubili svoje zdravstveno zavarovanje in jim povedala, naj ne opuščajo svoje stalne terapije in naj si ne "izposojajo" zdravil pri prijateljih, ker je to nevarno. Oglasijo naj se v Fajdigovi ambulanti, kjer bodo opravili pregled, dobili zdravila in tudi nasvet, kako naprej. Pomagati želimo vsem pomoči potrebnim, ki nimajo urejenega zavarovanja,“ je poudarila Teranova.

 

Na stisko ljudi sta se odzvala tudi medicinska sestra Anita Obad in zdravstveni tehnik Tadej Krišelj, ki sta se, kot pravita, že pri izbiri svojega poklica odločila pomagati ljudem, to je bilo glavno vodilo pri odločitvi za brezplačno delo v kranjski pro bono ambulanti. „Dejstvo je, da zelo rada delam z ljudmi. Čeprav ni nikakršnega finančnega plačila, dobim veliko, kadar naredim nekaj dobrega za druge. Dejstvo je, da še vedno obstajamo ljudje, ki si želimo nekomu pomagati, ne da bi karkoli pričakovali v zameno,“ je pojasnila Obadova.

 

Nesebična pomoč ljudem v hudi stiski je začrtana že v imenu kranjske pro bono ambulante, ki so jo poimenovali po družinskem zdravniku doktorju Božidarju Fajdigi, ki se je leta 1887 rodil v Novem mestu, diplomiral na Dunaju, v Kranju pa je deloval od leta 1924 pa vse do svojega 79 leta. „V lani ustanovljenem Društvu Fajdigova ambulanta, ki je pobudnik za odprtje pro bono ambulante, smo med Kranjčankami in Kranjčani izvedli raziskavo glede imena, največ glasov je dobil predlog, da jo poimenujemo po dr. Fajdigi, ki se ga starejši Kranjčani še spomnijo in je veljal za ljudskega zdravnika, kajti pomagal je tudi ljudem, ki so bili brez denarja, v Gorenjskih lekarnah pa še danes izdelujejo Fajdigov čaj,“ je pojasnil Tomaž Krišelj.

 

Prostore za Fajdigovo ambulanto so dobili v stavbi OZG, nasproti kranjske Nujne medicinske pomoči, kamor bodo ljudje lahko prinesli še uporabna zdravila za pro bono ambulanto. „Osebno podpiram delovanje vsake institucije in projekta, ki s svojo dejavnostjo pomaga ljudem v stiski, ki jih je, žal, v Sloveniji vse več. Osnovno zdravstvo Gorenjske bo zagotovilo brezplačno uporabo prostorov, opreme, zagotavljali bomo del zdravil in sanitetnega materiala,“ je povedal direktor OZG Jože Veternik.

 

„Celostno podobo za Fajdigovo ambulanto je brezplačno pripravil kranjski oblikovalec Dušan Grobovšek iz oblikovalskega studia Idejološka ordinacija in tudi vsi, ki so kakorkoli sodelovali pri urejanju ambulante, izvedbi spletne strani in odprtju so svoje delo opravili brezplačno. Zelo hvaležni smo donatorjema Hranilnici Lon, Lions klubu Kranj in stand up komiku Klemenu Bučanu, Društvu Fajdigova ambulanta pa je projekt uspel ob dobrem sodelovanju  z Mestno občino Kranj, Zdravstvenim domom Kranj, OZG in posamezniki,“ je dejal Tomaž Krišelj.  

Da je odprtje pro bono ambulante v Kranju nujno, se strinjajo tudi v Zavetišču za brezdomce Kranj. Po njihovih podatkih je bilo v prvi polovici lanskega leta na Gorenjskem v zavetiščih za brezdomce 20 oseb, v kranjskem Samskem domu je bivalo 311 oseb, oseb z nastanitveno podporo zaradi brezdomstva je bilo 25, deložacij 9, na centrih za socialno delo pa je bivališče prijavilo 427 oseb.     

 

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je ta čas v Sloveniji 10 tisoč ljudi z zamrznjeno zdravsteno kartico. V ljubljanski pro bono ambulanti, ki deluje že od leta 2002, dela okoli 30 zdravnikov prostovoljcev, po podatkih Ministrstva za zdravje so lani opravili 5024 zdravstvenih storitev in 2463 prostovoljnih ur, vsak teden pa se v njej oglasi okoli 10 novih pacientov. Omenjeno ministrstvo objavlja dvoletne razpise za sofinaniranje programov pomoči, svetovanje in oskrbe oseb brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, na katere se lahko prijavijo tudi pro bono ambulante.  

 

Novica o odprtju

V ponedeljek, 6. marca 2017, ob 11. uri, bomo v stavbi Osnovnega zdravstva Gorenjske na Gosposvetski ulici 9 v Kranju (nasproti Nujne medicinske pomoči) odprli Fajdigovo ambulanto, prvo pro bono ambulanto za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja v Kranju in na Gorenjskem. Vse storitve so brezplačne, delo v ambulanti temelji na prostovoljstvu in ni plačano.


Prijazno vabljeni na uradno odprtje, po njem bo mogoč tudi ogled omenjene ambulante.
Fajdigova ambulanta bo odprta ob torkih med 15. in 19. uro.
V pro bono ambulanto lahko prinesete tudi še uporabna zdravila. Hvaležni vam bomo.